MOHOSZ közlemény: Módosultak a halelviteli szabályok!

fisherman képe

FIGYELEM!

Tájékoztatjuk a Tisztelt Horgásztársakat és a horgászvizsga előtt álló Horgászjelölteket, hogy a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet (Vhr.) előírásai szerint az általános halelviteli szabályok alábbiak szerint változtak.

Általános halelviteli változások:

A menyhal, sügér és domolykó mellett 3 kilogrammra korlátozódik az elvihető mennyiség a garda, jászkeszeg, szilvaorrú keszeg és a paduc esetében,
a harcsa faj tekintetében a tilalmi időben korábban meghatározott 100 centiméteres legkisebb kifogható méret törlődik, azaz a harcsa tilalmi idejében (május 2. - június 15.) tilos a harcsát kifogni,
a MOHOSZ haszonbérletében lévő vízterületeken a napi darabszámkorlátozással védett halfajokból egy személy érvényes állami horgászjeggyel évente összesen legfeljebb 100 darabot, de legfeljebb 150 kilogrammot, darabszámkorlátozással nem védett őshonos halfajokból pedig összesen legfeljebb 100 kilogrammot foghat ki,
amennyiben a horgász olyan halat fog, amellyel a megszabott súlyhatárt átlépi, azt a halat megtarthatja, de további őshonos halat már nem tarthat meg.

Turista és gyermek állami jeggyel rendelkező horgászokat érintő halelviteli változások:

Turista állami horgászjeggyel elvihető napi halmennyiség darabszám korlátozás alá eső halfajokból fajonként két darabra összesen legfeljebb három darabra korlátozódott,
a MOHOSZ haszonbérletében lévő vízterületeken a napi darabszámkorlátozással védett halfajokból gyermek horgász, valamint turista horgász évente összesen legfeljebb 20 darabot, de legfeljebb 30 kilogrammot, darabszámkorlátozással nem védett őshonos halfajokból pedig összesen legfeljebb 20 kilogrammot foghat ki
amennyiben a gyermek vagy turista horgász olyan halat fog, amellyel a megszabott súlyhatárt átlépi, azt a halat megtarthatja, de további őshonos halat már nem tarthat meg.
A leendő horgászaink figyelmét is szeretnénk felhívni ezen változásokra, mert a vizsgára felkészítő tananyagokban, valamint a vizsgakérdéssorokban is ezen változás átvezetésre, a hatályos jogszabálynak megfelelően aktualizálásra került.

Továbbá módosult az őshonos halak halgazdálkodási értéke pl. ponty esetében a piaci árhoz igazodva a 100 gramm feletti egyedsúly felett 1500 Ft/kg értékben került megállapításra.

A rendelet módosításai a 2023. január 27-én közzétett Magyar Közlönyben elérhető!

Megyei horgászrendi szabályok és kiegészítések

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének Intéző Bizottsága 2022. november 9.-i ülésén egyhangú döntést hozott a megyei horgászszövetség 2023. évi Egységes Horgászrend tekintetében.

2023-tól az Egységes Horgászrend új vízterülettel bővült. A Salakos vízterület három éves jegytípusban elérhető:

-a HECSMSZ vizek két botos,
-a HECSMSZ vizek egy botos és
-a HECSMSZ csatornák jegyekben.

Rövidült a vermelési időszak és a harcsa téli fogási tilalma; 2023. január 1.-től az időszakok vége március 1. 0:00 óra, míg a téli vermelési időszak kezdete december 1. 0:00 óra.

Fontos változás történt a Maty-éri víztározón, miszerint a Sporthorgász területi jeggyel ragadozó halakra kizárólag műcsalival történő horgászat engedélyezett; illetve változott a kifogható halmennyiség a Maty-éri 24 órás "halas" területi jeggyel 2023-ban 24 óra alatt 2 + 1 darab összesen 3 db darabszám korlátozással védett hal tartható meg (pl. egy darab ponty és két darab fogassüllő).

Az önálló és összevont területi jegyekhez rendelt kifogható darabszámok nem változtak:

Éves Általános Felnőtt területi jeggyel összesen darabszám-korlátozás alá eső halakból és amurból legfeljebb 100 darab tartható meg, amelyből 40 darab tartozhat egy halfajhoz (FONTOS a VM rendeletben foglaltak szerint állami tulajdonú MOHOSZ haszonbérletben - szövetségi és egyesületi alhaszonbérletben - lévő vizeken a kifogott darabszám korl. védett halakból összesen 150 kg, egyéb őshonos halakból összesen 100 kg fogható ki egy évben). Az egy nap megtartható összes őshonos halak mennyisége 15 kg.

Számos kérdés, észrevétel érkezett halőreinkhez az Országos Horgászrendben foglalt rendelkezésekkel kapcsolatban:

Az Országos Horgászrendben foglalt - megyei vizek esetében - kérdéses pontok:

26. A halgazdálkodási hasznosító kizárólagos döntési kompetenciája a horgászati célú csónakhasználat, valamint a szonár (halradar) használatának engedélyezése vagy annak tiltása, illetve engedélyezés esetén a használat szabályozása. Amennyiben a halgazdálkodási hasznosító másképp nem rendelkezik, a halradar használata – a november 1. és február 28. közötti vermelési időszak kivételével – engedélyezett.

41. A műcsali használatának kivételével a háromágú horog, a drótelőke, valamint a vágóhorog alkalmazása csak a halgazdálkodási hasznosító engedélyével lehetséges.

E rendelkezések engedélyezése a HECSMSZ Egységes Horgászrendjéből hiányoznak, ugyanis a novemberi IB ülés napján még az Országos Horgászrend végleges verziója nem került elfogadásra. Természetesen az Intéző Bizottság novemberi ülésén döntés született a halradar használatának feloldásával kapcsolatban, a tiltás törlésre került az Egységes Horgászrendből így a használata egész évben engedélyezett.

A hármashorog és a drótelőke kérdésében az élő vagy élettelen csalival történő ragadozó halakra történő horgászat alatt készített szerelékekhez továbbra is engedélyezett az eszközök használata. A vágóhorog használatának tilalmáról az Egységes Horgászrend rendelkezik a 30. pontban.

Horgászélményekben és halfogásban gazdag új horgászszezont kívánunk!

HECSMSZ
OSzE